Our summer drop is here! Get a summer tote bag as a gift with every order of 50€.

Our latest interview - Discover our story and more

The Designer: Greek Attitude / Greek is a state of mind

 

Το μέρος που γεννιέται ένας άνθρωπος, που μεγαλώνει, που ανακαλύπτει και μοιράζεται διαμορφώνει την αισθητική του και εν τέλει τον χαρακτήρα του. Όλα όσα αγαπάμε, όσα επιλέγουμε, όσα είμαστε αποτελούν τον δρόμο μας, τον τόπο μας, την συμπεριφορά μας. Η Κοραλία Στεργίου ανακάλυψε από νωρίς τον δικό της δρόμο, τον ακολούθησε με τόλμη και πίστη και έφτασε μέχρι την δημιουργία του brand Greek Attitude. Μας μίλησε για την πορεία της και τους σταθμούς της, το brand που δημιούργησε και την χαρά του να αντλείς έμπνευση από την ταυτότητά σου, τον τρόπο δουλειάς της και την δύναμη του έρωτα σε κάθε έκφανση της ζωής μας. 

 

Πώς ήρθε στη ζωή σου ο σχεδιασμός ρούχων, τι σε κράτησε σε αυτό;

H μόδα υπήρχε στη ζωή μου από πολύ μικρή ηλικία. Ίσως το ενδιαφέρον μου γεννήθηκε ασυναίσθητα, παρατηρώντας τη μητέρα μου η οποία πάντα προσέχει την εμφάνιση της και παρακολουθεί τη μόδα. Πιστεύω όμως ότι η ιδέα του να ακολουθήσω τη μόδα και το σχέδιο επαγγελματικά γεννήθηκε όταν παρακολούθησα για πρώτη φορά ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα πάνω στο fashion design στην ηλικία των 13 χρονών. Ήταν αρκετά τολμηρό για εμένα, μιας και σε τόσο μικρή ηλικία παρακολούθησα ένα πρόγραμμα στο Central Saint Martins στο Λονδίνο. Εκεί έμαθα πολλά πράγματα για το πώς λειτουργεί η βιομηχανία της μόδας, καθώς και τα στάδια από τα οποία περνάει ένας σχεδιαστής για να παράγει ένα ρούχο. Αμέσως αγάπησα τη δημιουργικότητα και την ελευθερία έκφρασης που μου προσέφερε το σχέδιο μόδας. Καθώς ήμουν σε μικρή ηλικία, συνέχισα έχοντας το σχέδιο μόδας ως χόμπι και παράλληλα με το σχολείο, έκανα μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής. Παρόλα Αυτά, όταν έφτασα στη θέση να διαλέξω τι θα σπουδάσω, ακολούθησα τις συμβουλές κοντινών μου ανθρώπων, οι οποίοι με παρότρυναν να σπουδάσω κάτι σχετικό με το σχέδιο σε πρώτη φάση, για να έχω ένα πιο σταθερό πτυχίο, και αργότερα να ακολουθήσω το πάθος μου για τη μόδα. Έτσι, τον τελευταίο μήνα ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην αρχιτεκτονική, κάτι που με έχει βοηθήσει πολύ στο πώς να αποτυπώνω τις σκέψεις μου σχεδιαστικά, καθώς και το πώς να αντλώ έμπνευση από το οτιδήποτε με περιτριγυρίζει, από κάτι πολύ απλό, όπως ένα φύλλο, μέχρι κάτι περίπλοκο, όπως η τέχνη.

Πως εμπνεύστηκες το όνομα του brand; Τι συμβολίζει;

Το Greek Attitude γεννήθηκε κυρίως με σκοπό να κρατάω το ενδιαφέρον μου για τη μόδα ζωντανό κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στην αρχιτεκτονική. Παράλληλα, μιας και σπούδασα στο εξωτερικό, πιστεύω πως η ανάγκη μου να κρατάω επαφές με τη πατρίδα μου, καθώς και το έντονο συναίσθημα υπερηφάνειας για την καταγωγή μου, είναι δύο κύριες αφορμές για την αισθητική και θεματολογία του Greek Attitude. To όνομα του brand δημιουργήθηκε ζώντας στο εξωτερικό και παρατηρώντας πώς ένας Έλληνας καταφέρνει να ξεχωρίζει όπου και να βρίσκεται. Συνειδητοποίησα πώς το να είσαι Έλληνας είναι μία στάση ζωής που μας ξεχωρίζει από κάθε άλλον άνθρωπο. Σε έναν κόσμο που διαρκώς παρασύρεται από την ξενομανία, η εταιρία μας συμβολίζει την υπερηφάνεια του να είσαι Έλληνας. Στόχος της εταιρείας μας είναι να υπενθυμίζουμε στον κόσμο την ελληνική του ταυτότητα αλλά και την ιδέα ότι το να είσαι Έλληνας είναι μία στάση ζωής. Φορώντας ένα από τα σχέδια μας, μπορεί ο καθένας να δείξει στον κόσμο πόσο περήφανος είναι για την καταγωγή του, καθώς και να δώσει στον ξένο κόσμο την ευκαιρία να γνωρίσει τον Ελληνικό πολιτισμό μέσω των σχεδίων μας.

Από που αντλείς έμπνευση για τα σχέδιά σου;

Η κύρια πηγή έμπνευσης για τα σχέδια του Greek Attitude είναι η ελληνική τέχνη, μιας και είναι τόσο πλούσια και κατέχει μεγάλη ιστορία. Περνάω αρκετές ώρες ψάχνοντας Έλληνες καλλιτέχνες και διαβάζοντας για την ιστορία τους. Όμως, τα περισσότερα σχέδια μας είναι εμπνευσμένα από την τέχνη των γλυπτών διότι κατά την γνώμη μου αποτυπώνουν με τον πιο όμορφο και λιτό τρόπο την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού, καθώς και το “Greek Attitude”.

Τι ενέπνευσε το t-shirt Έρως; Πως θα μπορούσαμε να τον ορίσουμε;

Το σχέδιο ΕΡΩΣ ήρθε στο μυαλό μου ξαφνικά όταν βρέθηκε μπροστά μου τυχαία αυτή η λέξη. Μου έκανε εντύπωση σαν λέξη, διότι στο μυαλό μου αποτυπώνει πολύ όμορφα το ελληνικό στοιχείο. Επίσης, εκφράζει το πιο όμορφο συναίσθημα, την αγάπη. Έτσι, μιας και το καλοκαίρι είναι η εποχή που γεννιούνται οι πιο όμορφοι έρωτες, πάνω στην ελευθερία και την ξεγνοιασιά που νιώθουμε, δίπλα στη θάλασσα και κάτω από τον ελληνικό ήλιο, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη στην καλοκαιρινή μας collection.

Τι έχει διαμορφώσει την αισθητική σου μέχρι τώρα;

Η αισθητική που προσπαθώ να ακολουθώ σε ότι έχει να κάνει με το Greek Attitude είναι λιτή αλλά με στοχευμένο νόημα, κάτι που ταιριάζει ακριβώς και στην κύρια πηγή έμπνευσης μου, την ελληνική τέχνη των γλυπτών. Έτσι, επικεντρώνομαι περισσότερο στο να περάσω το μήνυμα που εξυπηρετεί το όνομα μας με έναν άμεσο και εύκολα κατανοητό τρόπο.

Πως φαντάζεσαι τους ανθρώπους που επιλέγουν τα σχέδιά σου;

Όταν φέρνω στο μυαλό μου τους ανθρώπους που επιλέγουν τα σχέδια μου, φαντάζομαι ανθρώπους που αγαπάνε πραγματικά την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Ανθρώπους που αγαπάνε την τέχνη, σε οποιαδήποτε μορφή, και ανθρώπους που δεν φοβούνται να εκφράσουν την αγάπη και την περηφάνια τους για την καταγωγή τους.

Έχεις αγαπημένο; Αν ναι, ποιο;

Όλα τα σχέδια που έχουμε κυκλοφορήσει τα αγαπάω πολύ και το καθένα για διαφορετικό λόγο. Όμως, αν θα έπρεπε να διαλέξω θα επέλεγα την τελευταία μας collection για το φετινό καλοκαίρι μιας και εκφράζει ακριβώς τα συναισθήματα που νιώθω εγώ περνώντας το καλοκαίρι μου στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το αγαπημένο μου σχέδιο είναι οι μούσες, διότι εκφράζουν την ανεμελιά και την ελευθερία που νιώθουμε όταν βρισκόμαστε στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Αποτυπώνουν τρεις μούσες να χορεύουν έντονα, δίχως καμία σκέψη και έγνοια. Πολλές φορές φαντάζομαι τις Ελληνίδες μούσες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν κάθε Έλληνα, να χορεύουν σε ένα ελληνικό νησί, δίπλα στη θάλασσα, πάνω στην αμμουδιά, κάτω από τον ήλιο της Ελλάδας, ή κάτω από τα αστέρια και το φεγγάρι. Πιστεύω πως αυτή ήταν και η έμπνευση για το συγκεκριμένο σχέδιο.

Ποιες ήταν οι δυσκολίες και ποιες οι μεγαλύτερες χαρές μέχρι σήμερα;

Νομίζω πως η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε με το Greek Attitude είναι το να κάνουμε τους Έλληνες να μας εμπιστευτούν και να μην φοβούνται να εκφράσουν την περηφάνια και την αγάπη τους για την πατρίδα τους. Όμως, τίποτα δεν ξεπερνάει τη χαρά που νιώθω κάθε φορά που κάποιος επιλέγει ένα από τα σχέδια μας. Μου αρέσει πάρα πολύ να φαντάζομαι τον κάθε άνθρωπο που φοράει ένα σχέδιο από το Greek Attitude καθώς και τη προσωπικότητα του καθενός, πράγμα που με κρατάει στο να συνεχίζω να σχεδιάζω και να εξελίσσω αυτή την ιδέα. Θα ήθελα πολύ το σχέδιο που φοράει ο καθένας να είναι έναυσμα για μία ενδιαφέρον συζήτηση με θέμα την Ελλάδα και το τί σημαίνει να είσαι Έλληνας για τον καθένα μας.

Ποια τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Δεν μου αρέσει πολύ να κάνω σχέδια για το μέλλον, όμως όταν με ρωτάνε πώς φαντάζομαι τον εαυτό μου σε λίγα χρόνια πάντα σκέφτομαι ότι θα ήθελα να συνεχίσω να δουλεύω πάνω στο Greek Attitude και να καταφέρω να έχω μεγαλύτερη ελευθερία στον σχεδιασμό, με την έννοια του να μπορώ να σχεδιάζω τα δικά μου ρούχα και τα δικά μου υφάσματα. Παράλληλα, θα ήθελα να ασχολούμαι και με το ενδιαφέρον μου για την αρχιτεκτονική και το interior design και να μπορέσω να τα συνδυάσω και τα δύο.

Πηγή: cuemagazine.gr


Share this post


Leave a comment

Note, comments must be approved before they are published